BTW terugvragen op zonnepanelen

Lees meer over hoe u de BTW op uw zonnepanelen gemakkelijk terug kunt vragen!

BTW terugvragen op zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft aangeschaft kunt u de 21% BTW terugvragen van de belastingdienst. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen extra voordelig. Het komt echter vaak voor dat mensen deze stap achterwege laten omdat ze bijvoorbeeld niet weten dat particulieren hier ook recht op hebben. In dit artikel leggen we u uit hoe u de BTW over de aangeschafte zonnepanelen terug kunt krijgen, of u nu particulier of ondernemer bent.

BTW terugvragen voor particulieren
Wanneer u zonnepanelen op uw dak laat installeren, en dus stroom aflevert aan het net, wordt u als particulier ook gezien als ondernemer. U produceert namelijk uw eigen energie en bent daarmee als het ware uw eigen energiebedrijf. Dat betekent dat ook u van de bijbehorende voordelen van het ondernemerschap mag genieten. Om dat te kunnen doen moet u zich al btw-ondernemer laten inschrijven.  

Hieronder vindt u meer informatie hoe u BTW-ondernemer kunt worden en hoe u voordeel kunt halen uit de BTW teruggave! Tevens biedt Elkor Groep de BTW teruggave service aan. Hiermee wordt de teruggave van BTW u nog makkelijker gemaakt. Klik hier om u hiervoor aan te melden.

Download onze brochure
Voor meer informatie verwijzen we u graag naar onze brochure waarin u alles nog eens rustig na kunt lezen.
Download brochure

  • Vraag BTW terug op zonnepanelen
  • Voordeel oplopend tot duizenden euro's
  • Ook voor particulieren!
  • Wij geven hier stap-voor-stap instructie
Bent u al ondernemer?

Regel het gemakkelijk hieronder

Als eigenaren van zonnepanelen de btw terug willen vragen moeten zij zich inschrijven als ondernemer bij de belastingdienst. U kunt dit doen door het ‘opgaaf zonnepaneelhouders’ formulier in te vullen. U vindt dit formulier hier. Wanneer de belastingdienst uw formulier volledig ingevuld heeft ontvangen krijgt u binnen 10 werkdagen een brief ‘vaststelling belastingplicht’. U bent nu officieel btw-ondernemer!

Na uw registratie als btw-ondernemer ontvangt u binnen 10 werkdagen uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u deze heeft ontvangen kunt u door met de daadwerkelijke btw-aangifte. Normaal gesproken moeten ondernemers elk kwartaal btw-aangifte doen. Maar doordat u valt onder de ‘kleine ondernemersregeling’ hoeft u maar een keer aangifte te doen.

Stap 1:
Log met uw gebruikersnaam en wachtwoord in op Inloggen voor ondernemers. Vul het digitale formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ in. Dit formulier staat onder ‘Overige formulieren’. Heeft u uw rekeningnummer succesvol doorgegeven? Ga dan door naar stap 2.

Stap 2:
U krijgt bericht van de belastingdienst als uw btw-aangifte voor u klaar staat. Deze vindt u door in te loggen op Inloggen voor ondernemers. Vul nu uw btw-aangifte in. Het is niet nodig de gehele btw-aangifte in te vullen, alléén rubrieken 1 en 5.

Nee, u bent niet verplicht u te melden bij de belastingdienst. De belastingdienst ontheft u van uw  BTW-aangifte op grond van de ‘kleine ondernemersregeling’. Het is echter wel  verstandig om u aan te melden als BTW-ondernemer, dit kan u namelijk honderden tot duizenden euro’s voordeel opleveren.

De BTW op de zonnepanelen en installatie kunt u terugvragen tot 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen aangeschaft zijn.

Het forfait bedrag bepalen doet u als volgt:

Stap 1:
Bekijk op de facturen wat de kosten waren van aanschaf en plaatsing van uw zonnepanelen.

Stap 2:
Bekijk wat het maximale opwekvermogen in Watt piek is van de zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld:
“In dit voorbeeld is aan u  € 800 btw in rekening gebracht voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen. De panelen hebben een opwekvermogen in wattpiek van 2.800. U zoekt in tabel A op welk vastgesteld bedrag (forfait) daarbij hoort”  (bron: belastingdienst).

Tabel A:

Volgens tabel A moet u € 60 btw betalen. U hebt € 800 aan btw betaald voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. U krijgt € 740 terug.

Hieronder vindt u vanuit de Belastingdienst, stap-voor-stap uitleg hoe u de aangifte juist invult:

“Vul bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ het cijfer ‘0’ in. Als u hier niets invult, krijgt u een foutmelding.

Rubriek 5a (Omzetbelasting) vult u alleen in als u aangifte doet op papier. U vult hier nogmaals het forfaitbedrag in. Doet u online aangifte, dan wordt dit bedrag automatisch voor u ingevuld.

Bij Rubriek 5b (Voorbelasting) vult u alle btw in die u hebt betaald voor de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen (dit noemen we voorbelasting). Dit bedrag staat op de factuur van de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen”   (bron: belastingdienst).

Door de AVG wetgeving mogen  wij u niet helpen bij het doen  van de BTW teruggaaf van uw zonnepanelen.  Eén van de stappen  om de BTW terug te vragen is het inloggen met DigID, dit is persoonlijke informatie die wij niet in beheer mogen hebben. U zult de BTW teruggaaf zelf moeten regelen.

Komt u er niet uit?

Neem contact op met een van onze specialisten.