BTW terugvragen voor ondernemers

De BTW als ondernemer op uw zonnepanelen gemakkelijk terugvragen.

BTW terugvragen op zonnepanelen als ondernemer

Als u al geregistreerd staat als eenmanszaak, of een andere rechtsvorm, met andere activiteiten dan zonnepanelen, dan bent u al officieel  BTW-ondernemer. In dit geval gelden voor u de  normale BTW-regels. u kunt de BTW over uw zonnepanelen terugvragen door de volgende twee stappen te volgen:

Stap 1:
U meldt een nieuwe activiteit aan (het terug leveren van energie aan uw energieleverancier) door een brief te sturen naar het belastingkantoor. U krijgt hiervoor geen nieuw BTW-nummer. Als u de nieuwe activiteit heeft aangemeld  kunt u doorgaan naar stap 2.

Stap 2:
U kunt nu gemakkelijk BTW-aangifte doen zoals u gewend bent. In uw BTW-aangifte vermeldt u de volgende zaken:

– De omzet die u maakt met de stroom die u levert aan uw energiebedrijf
– De BTW over deze omzet die u hebt gefactureerd aan uw energiebedrijf
– De BTW over het privé gebruik van de zonnepanelen
– De BTW die u hebt betaald over uw zonnepanelen

  • Gemakkelijk BTW terugvragen op zonnepanelen
  • Voordeel oplopend tot duizenden euro's
  • Wij geven stap-voor-stap instructie
Bent u nog geen ondernemer?

Veelgestelde vragen over BTW teruggave

Ja, wanneer u geregistreerd staat als eenmanszaak, of een andere rechtsvorm, met andere activiteiten dan zonnepanelen, dan bent u al officieel  BTW-ondernemer. U kunt snel en gemakkelijk de BTW terugvragen. Doe er u voordeel mee!

De BTW op de zonnepanelen en installatie kunt u terugvragen tot 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen aangeschaft zijn.

Wanneer u zonnepanelen voor uw onderneming hebt en stroom levert aan een energieleverancier kunt u de BTW gemakkelijk en snel terugvragen. Om direct opgaat te doen kunt u hier klikken.

Het forfait bedrag bepalen doet u als volgt:

Stap 1:
Bekijk op de facturen wat de kosten waren van aanschaf en plaatsing van uw zonnepanelen.

Stap 2:
Bekijk wat het maximale opwekvermogen in Watt piek is van de zonnepanelen.

Rekenvoorbeeld:
“In dit voorbeeld is aan u  € 800 btw in rekening gebracht voor de aanschaf en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen. De panelen hebben een opwekvermogen in wattpiek van 2.800. U zoekt in tabel A op welk vastgesteld bedrag (forfait) daarbij hoort”  (bron: belastingdienst).

Tabel A:

Volgens tabel A moet u € 60 btw betalen. U hebt € 800 aan btw betaald voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. U krijgt € 740 terug.

Hieronder vindt u vanuit de Belastingdienst, stap-voor-stap uitleg hoe u de aangifte juist invult:

“Vul bij ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ het cijfer ‘0’ in. Als u hier niets invult, krijgt u een foutmelding.

Rubriek 5a (Omzetbelasting) vult u alleen in als u aangifte doet op papier. U vult hier nogmaals het forfaitbedrag in. Doet u online aangifte, dan wordt dit bedrag automatisch voor u ingevuld.

Bij Rubriek 5b (Voorbelasting) vult u alle btw in die u hebt betaald voor de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen (dit noemen we voorbelasting). Dit bedrag staat op de factuur van de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen”   (bron: belastingdienst).

Door de AVG wetgeving mogen  wij u niet helpen bij het doen  van de BTW teruggaaf van uw zonnepanelen.  Eén van de stappen  om de BTW terug te vragen is het inloggen met DigID, dit is persoonlijke informatie die wij niet in beheer mogen hebben. U zult de BTW teruggaaf zelf moeten regelen.

Komt u er niet uit?

Neem contact op met een van onze specialisten.